dinsdag 22 juli 2014

Apestreken rond 1900, tijdsbeeld door de ogen van een figurant

Een film met een verhaal dat zich afspeelt rond 1900. Dat levert een heel ander straatbeeld op dan nu. In ruim honderd jaar zijn motoren het beeld gaan vullen en zijn zelfs de fietsen veranderd.
Alles is aangepast om sneller van A naar B te kunnen gaan. Alleen een ouderwetse kinderwagen zie ik nog wel eens voorbij komen.
De tol, hoepel en houten jojo hebben plaats gemaakt voor schermen in verschillende maten.
In de straat waar de scènes gedraaid werden, moest behoorlijk wat worden aangepast. De moderne stadsverlichting verdween  's morgensvroeg. Uithangborden werden vervangen door ouderwetse en stro en houtschaafsel bedekten de klinkers.


Deze straat was er zeker geschikt voor, de gevels pasten, nu met ouderwetse uithangborden of ouderwetse letters op de pui, uitstekend in de film. Reclame op de hoek van een groot gebouw werd vervangen door ouderwetse. Zo was er een hoop werk aan de winkel om alles gereed te maken voor de opnames. Dat was alleen de locatie zelf. Alle acteurs en figuranten moesten er ook uitzien alsof ze in de tijdmachine waren gestapt. Een hanenkam, beugel of tatoeages waren toen niet in de mode. Rekken vol kleding zorgden ervoor dat iedereen in het tijdsbeeld paste. Van wees, visverkoper, poepophaler, ramenwasser tot 'rijke stinkerds' (wil je weten waar die uitdrukking vandaan komt lees hier). Alles was aanwezig zelfs de honden, ezels, kippen en paarden. De laatsten trokken de koets voor de rijke stadslui en de ezels de karren van de marktkoopman als ze dat niet zelf deden.
De straat moet gestonken hebben naar vis en paardenpoep. Als figurant in 2014 had ik daar gelukkig geen last van. Wel ervoer ik hoe het was om een weeskind te kopen en een dag later mijn filmkind naar school te brengen, een wereld van verschil veroorzaakt door het wel of niet hebben van geld.
De film zal over een jaar in de Nederlandse bioscoop te zien zijn.

Zoek de verschillen met de Wijnstraat, Dordrecht rond 1910 en 



Binnenkort verschijnen er vervolg-artikels over deze periode:
-Het weeshuis, (kinderarbeid en het instellen van de leerplicht).
-Het straatbeeld, (koets en hoge bi)
-Kleding rond 1900

Geen opmerkingen:

Een reactie posten